1. In a communication system, noise is most likely to affect the signal
(a) at the destination
(b) In the channel
(c) in the information source
(d) at the transmitter
2. Indicate the false statement. Fourier analysis shows that the saw tooth
wave consist of
(a) fundamental and subharmonic sine waves
(b) a fundamental sine wave and an infinite number of harmonics
(c) fundamental and harmonic sine waves whose amplitude decreases with
the harmonic number
(d) sinusoidal voltages, some of which are small enough to ignore in
practice
3. One of the following types of noise becomes a great importance at high
frequencies. Is the
(a) random noise
(b) shot noise
(c) impulse noise
(d) transit-time noise
4.Indicate the false statement. The square of the thermal noise voltage
generated by a resistor is proportional to
(a) its temperature
(b) Its resistance
(c) Boltzmann’s Constant
(d) the bandwidth over which it is measured
5.If the plate supply voltage for a plate modulated class C amplifier is V, the
maximum plate-cathode voltage could be almost as high as
(a)4v
(b)3v
(c)2v
(d)1v
6. Which one will be stable if characteristics equation is
(a) AS^2+BS+C
(b) AS^2-BS-C
(c) AS^4+BS^2+CS+D
(d) -AS^2+BS-C
7.When microwave follows curvature of the earth, this I know as
(a) fading
(b) Ducting
(c) troposphere scatter
(d) ionosphere reflection
8. Broadband long distance communications are originally made possible by
the advent of
(a) telegraph cables
(b) repeater amplifiers
(c) HF radio
(d) Geostationary satellites
9. Switching systems
(a) Improve the efficiency of data transfer
(b) are not used in data system
(c) require additional lines
(d) are limited to small data networks
10. Basic group B
(a) occupies the frequency range from 60 to 108 k hz
(b) consist of erect channels only
(c) is formed at the group translating equipment
(d) consist of five super group
11. In differential amplifiers, the common emitter current is made constant
(a) To make Ad (differential gain) very small
(b) To make Ac (common mode gain) very small
(c) To make the amplifier symmetrical
(d) To keep CMRR constant
12. Given BCD number 1001 0011, its decimal equivalent is
(a) 147
(b) 143
(c) 93
(d) 39
13. An amplifier has voltage gain of 50. this gain in db will be
(a) 17 db
(b) 31 db
(c) 34 db
(d) 68 db
14. In a E plane Tee, the output of the two rams are
(a) 180 degree out of phase
(b) In the same phase
(c) 90 degree out of phase
(d) none of these
15. waveguide are generally made of
(a) Aluminium
(b) Bronze
(c) Both (a) and (b)
(d) none of these


Answers
1.(b) 2.(a) 3.(d) 4.(a) 5.(a) 6.(a) 7.(b) 8.(b) 9.(a) 10.(a) 11.(b) 12.(c) 13.(c) 14.(a) 15.(c)


The AAI written Question paper dwells of two sections first: – Non Technical, second Technical,
The first section has 4 types of questions


1. GK (General Knowledge questions)
2. General EnglishThe general english test questions are fill in the blanks type and errors
3. Reasoning
4. Other (puzzles, etc.)


Section 2:
The subjects for the section 2 are Microwave & Radar, Communication, Linear – Digital Devices, Networking (CN)
Important sample technical questions for AAI Placement Test:
Electronics (engineering), Communication, Electrical, B.Tech
What is a radar used for?
Which frequency do we use in MTI radar (COHO)?
What do you mean by CMRR of an amplifier?
Conversion related questions (binary to hexadecimal, decimal to hex)
Numericals (peak power)
What do you mean by FPGA?
In which OSI layer do we use the bridge?
Various other questions based on OSI Layer (Computer networking questions), TCP/IP protocols (multiple choice type)
Why do we use a delayed AGC?
What is VCO?
Why do we use firewalls?
What is mirroring, RAID, etc.
Relation between transmitted power & range If we increase power by 16, range increases by?
Where do we use an AGC in a circuit?


AAI for the post JE( ELECTRONICS). Test consists of total 100 questions.The paper consists of General Aptitude,Reasoning, GK,and techincal questions.
TECHNICAL:


1) The radiation pattern of yagiuda antenna? a)omnidirectional b)broadside c)end side
2)Function of synchro? a)transducer b) modulator c)demodulator d)encoder & decoder
3)Voltage feedback gives?
4)bcd value of 001100100001?
5)questions on micro controller pins?
6)simple questions on logic gates?
7)simple problems on rlc networks?
8)function of RAM?
9)hall effect is used to measure?
10)in RC phaseshift oscillator a condition to get oscillations is hfe>= 4K+23+29/K...
11)directivity of half wave dipole is....1.64..
12)READY signal is used in MP becoz of slow devices connected.....
13)TRAP is non maskable interrupt.....
14)value of threshold voltage?
15)function of magnetron?
16) combinational ckt means a)with memory b)with out memory c)constucted with logic gates d) both b & c
17) 2 q's on nmos transistor.
18) 1 q on wheatstone bridge, 1 q on kcl, kvl
19)what is rom ? a) temporary storage b)permanent storage c).....d)...
20) 1 q on rat race junction.
21) 1 q on txn line short ckted condition.
22)1 q on sqrt(81max).
23) take a 4 digit binary noi.e A.and then what is A+Abar= a)1101 b)1011 c)1111 d)0000
24) 1 q on op amp prob , 1 q on slew rate
25) 1 q on which filter is used for extracting sine signalof 1mhz
26) if there are 8 rc filter sections what is the individual phase shift? a)180 b)45 c)22.5


GK
1) RIGHT TO EXPRESS COMES UNDER WHICH ARTICLE?
2) QUESTION ON COUNTRY CURRENCy?
3) QUESTION ON MULTI PURPOSE DAMS?
4)what are boxing rules called?
5)2 q's on spellings.
6)2 q's on correction of sentences.


REASONING
one simple paragraph with 5 q's below.
5 q's based on p*q means p is greater than q
p&q means pis less than q.
2 q's based on missing numbers, shifting the alphabets .


AAI for the post JE( ELECTRONICS). Test consists of total 100 questions.The paper consists of General Aptitude,Reasoning, GK,and techincal questions.
TECHNICAL:


1) The radiation pattern of yagiuda antenna? a)omnidirectional b)broadside c)end side
2)Function of synchro? a)transducer b) modulator c)demodulator d)encoder & decoder
3)Voltage feedback gives?
4)bcd value of 001100100001?
5)questions on micro controller pins?
6)simple questions on logic gates?
7)simple problems on rlc networks?
8)function of RAM?
9)hall effect is used to measure?
10)in RC phaseshift oscillator a condition to get oscillations is hfe>= 4K+23+29/K...
11)directivity of half wave dipole is....1.64..
12)READY signal is used in MP becoz of slow devices connected.....
13)TRAP is non maskable interrupt.....
14)value of threshold voltage?
15)function of magnetron?
16) combinational ckt means a)with memory b)with out memory c)constucted with logic gates d) both b & c
17) 2 q's on nmos transistor.
18) 1 q on wheatstone bridge, 1 q on kcl, kvl
19)what is rom ? a) temporary storage b)permanent storage c).....d)...
20) 1 q on rat race junction.
21) 1 q on txn line short ckted condition.
22)1 q on sqrt(81max).
23) take a 4 digit binary noi.e A.and then what is A+Abar= a)1101 b)1011 c)1111 d)0000
24) 1 q on op amp prob , 1 q on slew rate
25) 1 q on which filter is used for extracting sine signalof 1mhz
26) if there are 8 rc filter sections what is the individual phase shift? a)180 b)45 c)22.5




GK
1) RIGHT TO EXPRESS COMES UNDER WHICH ARTICLE?
2) QUESTION ON COUNTRY CURRENCy?
3) QUESTION ON MULTI PURPOSE DAMS?
4)what are boxing rules called?
5)2 q's on spellings.
6)2 q's on correction of sentences.


REASONING
one simple paragraph with 5 q's below.
5 q's based on p*q means p is greater than q
p&q means pis less than q.
2 q's based on missing numbers, shifting the alphabets .